Sensitest

De ovulatieschijf


Vraag over: ovulatieschijf

OvulatieschijfDe ovulatieschijf. Met deze handige rekenschijf kun je het begin van je vruchtbare periode vaststellen, en is daardoor onmisbaar voor vrouwen die graag zwanger willen worden. De schijf geeft bovendien aan wanneer je kunt beginnen met Sensitest ovulatietesten. Met ovulatietesten kun je de dag vinden waarop je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Door het nauwkeurig uitrekenen van de startdag voor ovulatietesten voorkomt de schijf onnodig te veel gebruik van ovulatietesten en bespaart je veel geld. De ovulatieschijf is niet hetzelfde als een zwangerschapsschijf, waarmee een zwangere vrouw de dag uitrekent dat haar kindje na 40 weken zwangerschap zou kunnen worden geboren. Met de ovulatieschijf kun je je vruchtbare periode voorspellen. Eenmaal in je maandelijkse cyclus heb je een paar dagen dat je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Met de ovulatieschijf bereken je het begin van deze periode die wordt afgesloten door de ovulatie of eisprong. Heb je in die periode gemeenschap dan heb je kans dat je zwanger wordt. Hoe dichter je bij je ovulatie gemeenschap hebt gehad, hoe groter de kans.

Hoe werkt de ovulatieschijf?

klik voor vergrotingStap 1. Bepaal eerst de lengte van je cyclus. Je cycluslengte is het aantal dagen dat een volledige menstruatie-cyclus bij je duurt. Dus het aantal dagen dat je ongesteld bent plus het aantal dagen dat je niet ongesteld bent. Om het totaal aantal dagen van je cycluslengte te krijgen tel je dus het aantal dagen van het begin van een menstruatie tot het begin van je volgende menstruatie.

Stap 2. Bepaal de datum waarop je laatste menstruatie is begonnen. Het gaat hier om de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is de datum die je neemt voor het begin van je menstruatie op de ovulatieschijf.


klik voor vergrotingStap 3. Draai de pijl met `Begin menstruatie` naar die dag en hou rekening met de kleur van de buitenring voor de bijpassende maand. Voor de maanden februari, april, juni, september en november plaats je de pijl bij de dag aan de roze kant van de circel. Voor de maanden januari, maart, mei, juli, augustus, oktober en december plaats je de pijl aan de blauwe kant.

Rekenvoorbeeld: Stel dat de eerste dag van je laatste menstruatie is gevallen op 24 maart en je cycluslengte is 28 dagen. Dan draai je de pijl met `Begin menstruatie` naar 24 aan de blauwe zijde van de schijf (zie foto links).

klik voor vergrotingStap 4. Kijk nu in het groene vlak op de schijf naar de lengte van je cyclus. Boven het getal 28 lees je de volgende datum af: 3 april. Dit is het begin van je vruchtbare periode. Op deze dag kun je beginnen met ovulatietesten om de dag te vinden dat je de grootste kans hebt om zwanger te worden. De vruchtbare periode duurt ongeveer een week.

Meer over de ovulatieschijf kun je vinden in onze webshop. De ovulatieschijf is los te koop maar krijg je ook gratis bij aankoop van verschillende pakketten met ovulatietesten en zwangerschapstesten.
Ovulatieschijf in de webshop: klik hier voor de ovulatieschijf
De gehele inhoud van deze website inclusief het beeldmateriaal Sensitest 2005-2024.
Niets van deze website mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijk schriftelijke toestemming van Sensitest Nederland.


Valid HTML 4.01 Transitional